Zomrel režisér a zakladateľ Studia Ypsilon Jan Schmid

04.06.2024 Celý región

Praha 4. júna (TASR) - Vo veku 87 rokov zomrel v pondelok (3. júna) český divadelník, režisér a zakladateľ legendárneho pražského Studia Ypsilon Jan Schmid. Bol súčasťou silného ročníka na Filmovej akadémii múzických umení v Prahe, z ktorého vzišla takzvaná česká nová vlna. Informáciu o jeho úmrtí divadlo zverejnilo na svojom webe, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Ako podotkol server Novinky.cz, Schmid patril k výrazným divadelným osobnostiam 60. rokov. Bol nielen režisérom, ale pôsobil aj ako herec, textár, scenárista, dramatik, kultúrny publicista, ilustrátor či divadelný manažér a pedagóg.

Vo filmoch mal väčšinou malé roly. Zahral si napríklad v snímke Bumerang, Requiem pro panenku, Jak básníkům chutná život, Buldoci a třešně, Kalamita či Farářův konec.

V roku 1963 založil experimentálny súbor, ktorý sa od roku 1964 nazýva Studio Ypsilon a od roku 1978 pôsobí v Prahe. Schmid bol lídrom súboru a tiež tvorcom štýlu a poetiky celého divadla. Charakteristikou tvorby divadla je kolektívna improvizácia. V divadle pôsobia mnohé známe tváre, napríklad Jiří Lábus, Martin Dejdar, Marek Eben či Pavel Nový.

Schmid ako režisér tiež príležitostne hosťoval na iných scénach vrátane Národného divadla. Pôsobil aj v Českej televízii a Českom rozhlase.

V roku 2017 získal cenu Thálie za mimoriadny umelecký prínos českému divadlu. O rok neskôr za prínos divadlu dostal aj Štátnu cenu Ministerstva kultúry ČR. Jeho ženou bola česká herečka Jana Synková.
 

Vyberte región